Besøg også: Australienrejser · Fijirejser

Costa Ricas fantastiske natur

.

Costa Ricas fantastiske natur


Costa Rica er en eksotisk destination med varieret natur og spændende dyreliv – perfekt til dig, der ønsker naturoplevelser ud over det sædvanlige. I denne artikel ser vi nærmere på både naturlandskabet og dyrene.

Længe inden mennesker overtog klodens hegemoni, har Mellemamerika fungeret som en biologisk smeltedigel. Sydamerika, Nordamerika, Stillehavet og Atlanterhavet mødes her. Vulkansk aktivitet har skabt selve landområdet og samtidig sikret en næringsrig jord, der sammen med det tropiske klima giver perfekte forhold for planter, og dermed også for dyrelivet.

Det anderledes land

Op igennem 80’erne og 90’erne øgedes skovrydningen i både Syd- og Mellemamerika, samtidig med at politisk uro og borgerkrige tyngede nabolandene. Sideløbende udmærkede Costa Rica sig på flere måder. Den daværende præsident for landet, Oscar Arias Sánchez, modtog Nobels fredspris i 1987 for at have bragt Guatemala, Honduras og Nicaragua sammen om en fredsplan.

Manuel Antonio National Park.
Fine strande i Manuel Antonio National Park.
Foto: ©CL-Medien – stock.adobe.com

Samtidig påbegyndte myndighederne i Costa Rica et storstilet projekt for både at beskytte uberørt natur og derudover tilbagekøbe græsgange, der før havde været skove. Mere end 30 år senere er resultatet forbløffende. Med en vækstsæson, der varer hele året, har skoven allerede “generobret” enorme ryddede arealer, der i dag fremstår som gammel urskov med et myldrende dyreliv.

Dette har givet lokalbefolkningen et nyt levebrød gennem alt fra tilsyn og bevaring til en blomstrende turistindustri. I dag er hele 28 procent af arealet i Costa Rica beskyttet, mere end i noget andet land.

Pura Vida!

Når emnet er Costa Rica, dukker det nationale slogan hurtigt op. Direkte oversat betyder pura vida rent liv, men kan bruges til det meste, så længe konteksten er positiv. Det kan spille på et godt helbred, en sund kost eller at passe på naturen, men bruges også i hverdagen som blandt andet hilsner og ønsker om held og lykke.

Costa Rica skiller sig også ud som en rejsedestination i positiv forstand i regionen. Landet blev et demokrati i 1948, og gik dengang også imod strømmen i form af hverken at have en hær, flåde eller luftvåben. Et modigt men fremtidsorienteret valg, som heldigvis har vist sig meget vellykket. Costa Rica har en væsentlig højere levestandard end nabolandene, næsten ingen analfabetisme og offentligt finansieret uddannelse og sundhedspleje.

Volcan Arenal, La Fortuna.
Arenal-vulkanen i La Fortuna.
Foto: ©Tony Northrup – stock.adobe.com

I 2023 lancerede Netflix serien om “The Blue Zones”, som handler om steder i verden, der skiller sig markant ud med høj forventet levetid og et godt helbred relateret til kost. Her finder vi Nicoya-regionen i selskab med blandt andet traditionel kost fra Japan og Middelhavet.

Enorm arts diversitet

Selvom Costa Rica kun er lidt større end Danmark i udstrækning, findes mere end fem procent af alle arter på kloden dér. Taget i betragtning, at arealet udgør omkring 0,03 procent af jorden, siger det meget om den biologiske overrepræsentation. Det meste af landet er skovklædt, men her er det vigtigt ikke at se skoven for bare træer, bogstaveligt talt.

Ved flodmundinger langs kysten er der mangroveskov, mens regnskov dominerer, så snart man kommer lidt længere ind i landet. I højtliggende områder med køligere temperaturer bliver regnskoven til såkaldt tågeskov. Sammen skaber de hjem for utallige arter af fugle, krybdyr, pattedyr, primater og insekter.

Costa Rica har flere områder med tågeskov.
Costa Rica har flere områder med tågeskov.
Foto: El Silencio Lodge & Spa

Charme i trætoppene

Dovendyrene lever kun i Mellemamerika og nordlige dele af Sydamerika. De er blevet ikoniske på grund af et tilsyneladende konstant smil på læben, hvormed de, som navnet antyder, svinger i slowmotion op i trætoppene.

Dovendyret er udbredt i hele Costa Rica og et almindeligt syn uden for områder med mest by. De lever stort set deres liv i trætoppene, men tager cirka en gang om ugen den anstrengende og risikable tur ned til jorden for at gøre deres ting. Hvorfor var i lang tid et stort mysterium. Da forskerne endelig fandt årsagen, var det endnu et bevis på, hvor kompleks naturens samspil er. Dovendyrets afføring fungerer som yngleplads på skovbunden for larverne til en specifik sommerfugl. Denne sommerfugl lever meget af sit liv på dovendyrets pels, og sommerfuglens efterladenskaber sikrer til gengæld algevækst i dovendyrets pels. At disse alger fungerer som camouflage i skoven var ikke den store overraskelse, men det er så meget desto mere utroligt, at algerne udgør et væsentligt ernæringstilskud til dovendyrets ellers ensidige plantekost bestående af blade.

Tambopata Research Center Lodge, Peru.
Der findes jaguarer i flere områder i Costa Rica.
Foto: Tambopata Research Center Lodge

Skovens konge

Jaguaren tilhører familien af ​​store katte – kun løver og tigre er større. Den er både menneskesky og i mange områder truet af udryddelse. Befolkningen i Costa Rica har det dog godt takket være de store områder med beskyttet skov, som mange steder er forbundet af korridorer, så dyr og planter kan sprede sig på den naturlige måde.

Da jaguaren er mest aktiv om natten og på vagt over for mennesker, er den svær at få øje på, men chancerne er væsentligt større i Costa Rica end de fleste andre steder, hvor den lever. Den største koncentration kan findes i Corcovado National Park på Osa-halvøen i den sydvestlige del af landet, samt i Tortuguero på østkysten. Perioden fra december til april er den tørreste hele året på vestkysten, og da skoven er mindre frodig i disse måneder, er det også nemmere at få øje på jaguarerne. Og skulle du ikke have været heldig med jaguarens naturlige element, vil du med garanti se flere af dem ved Jaguar Rescue Centre et par kilometer syd for kystbyen Limón.

Costa Rica er også et af de få steder uden for Amazonas, hvor Margay-katten bor. Det er jaguarens lille fætter, som ikke bliver meget større end en almindelig huskat.

Tukan i Costa Rica.
Tukanen har store og farverige næb.
Foto: © ondrejprosicky / stock.adobe.com

Ikoniske fugle

Udover kendte tropiske fugle som papegøjer og kolibrier finder vi den fascinerende tukanfamilie. De er kendetegnet ved deres farverige og enorme næb. I nogle af tukanerne udgør næbbet over 40 procent af kroppen.

Charles Darwin antog i sin tid, at næbets størrelse og farvesymfoni udelukkende handlede om beskyttelse og at tiltrække en mage, men nyere forskning har vist, at den også fungerer som en radiator til afkøling på de varmeste dage.

Tukaner findes i hele Costa Rica, men koncentrationen er størst i de indre skove langs Stillehavskysten.

Børnenes yndlingsfrø

Ikke overraskende er den rødøjede løvfrø endt med at spille hovedrollen i en Disney-produktion. For den ligner unægteligt en tegneseriefigur med sin intense grønfarvede krop og ditto røde farvede øjne. Dens øjne sikrer optimalt nattesyn, og for at camouflere sig selv blandt grønne blade lukker den blot øjnene, indtil faren er forbi. Den er almindelig i hele landet og lever i regnskov nær floder og søer.

Costa Rica.
Farverige frøer findes i regnskoven i hele landet.

Fantastisk undervandsliv

Farverige fisk og koraller, havskildpadder, rokker og (ufarlige) hajer forekommer langs kysten mod både Stillehavet og Atlanterhavet. De bedste og lettest tilgængelige koralrev findes på østkysten, især i regionen omkring Limón.

Og du behøver ikke fuldt dykkerudstyr for at opleve det marine liv. Det er lige under overfladen, der er mest liv, og også der, hvor farverne er mest fremtrædende på grund af vandets brydning. Dermed kommer du langt med dykkermaske og snorkel.

Pukkelhvalerne migrerer mod Stillehavskysten fra december til april, mens sæsonen på østkysten er fra juli til november. Delfiner er mere stationære og til stede året rundt.

Se vores rejseforslag til Costa Rica.

Læs også


Singapore.

Derfor er Singapore en af ​​vores yndlingsbyer

Singapore er en kulturel smeltedigel, hvor du finder både det hypermoderne og det traditionelle Sydøstasien i smuk forening.
Læs det hele
Six Senses Zil Pasyon

Tropisk paradis

Seychellerne har pudderhvide strande og topasfarvet vand i alle retninger. Læs vores rejsebeskrivelse og få et indblik i det bedste, som dette vidunderlige ørige har at byde på.
Læs det hele
.

Private Travel Lab er et brand under Australienrejser Aps, som er ansvarlig arrangør. Australienrejser er IATA-agent og medlem af Rejsegarantifonden.

rejsegarantifonden
IATA logo
Serandipians logo