Besøg også: Australienrejser · Fijirejser

Den solkyssede ø

Foto: Ceylon Tea Trails

Den solkyssede ø


Rejsebrev fra Sri Lanka.

Længe før den frodige ø 31 kilometer ud for Indiens kyst blev til den britiske kronkoloni Ceylon, hed den Sri Lanka.

Sri betyder “beæret”, mens Lanka betyder “smuk” og “beundret” på singalesisk, og både portugiserne, hollænderne og briterne ønskede at sikre sig herredømmet over dette smukke, gamle kongerige. Portugiserne gav øen navnet Ceilão, da de ankom i 1505, et navn briterne angliserede til Ceylon, da øen blev en britisk kronkoloni i 1815. Det var først i 1972, at Sri Lanka igen blev det officielle navn på den uafhængige republik.

Det var i øvrigt briterne, der etablerede teplantager på øen. Ganske vist efter i første omgang at have fejlet med kaffeproduktion. Da kaffebuskene blev angrebet af den ødelæggende svamp kafferust, plantede englænderne i stedet teplanter, og der gik ikke lang tid, før Ceylon var blandt de rigeste lande i Asien. Sri Lanka er i dag en af ​​verdens største producenter af te og produktionen står for omkring 15 procent af landets BNP.

Nogle af de gamle plantager fra kolonitiden er i dag blevet til smukke overnatningssteder, hvor du kan bo blandt de grønne teplanter omgivet af den rige historie. Mere om det senere i rejseberetningen.

Vi havde æren af at opleve denne fantastiske ø under en rejse til Sri Lanka i efteråret 2018. Vil du vide mere om stederne i denne rejsebeskrivelse, eller booke en oplevelsesrejse til landet, som Lonely Planet kårede til Årets Destination 2019, hjælper vi dig med glæde.

Ceylon Tea Trails.
Ceylon Tea Trails.
Foto: Ceylon Tea Trails

Første stop: Colombo

Efter et kort stop i hovedstaden Colombo gik rejsen videre til Sri Lankas såkaldte kulturelle trekant. I Colombo boede vi på The Wallawwa, et storslået kolonihus fra det 19. århundrede med kun 18 værelser. Fra vi landede i den internationale lufthavn, gik der kun et kvarter med privat transfer, før vi befandt os i den skønne tropiske have. Vi nåede også at nyde swimmingpoolen under de tætte trækroner, fik os en god nats søvn og et besøg i den skønne spa, inden vi tog afsted til Sri Lankas stolthed: UNESCOs verdensarvsområde kendt som landets kulturelle trekant. Sri Lanka har også i alt otte opførelser på UNESCOs verdensarvsliste.

Historisk trekant

Etapen fra Colombo til Sigiriya i hjertet af Sri Lanka kan med fordel tilbagelægges med privatfly. Tog er et alternativ, hvis du vil have en mere “eksotisk” oplevelse, men vær forberedt på at der til tider kan være kaotiske forhold.

Da vi ankom til Sigiriya i Matale-provinsen, blev vi budt velkommen af ​​de hjertevarme værter på Ulagalla, et feriested med 20 store, private villaer omgivet af frodig natur og smukke, grønne rismarker. Her, som i resten af ​​de steder, vi besøgte i Sri Lanka, var maden enestående.

Kulturtrekanten er et historisk skatkammer uden lige. I løbet af et par begivenhedsrige dage kan du opleve den hellige by Anuradhapura, som var Sri Lankas hovedstad i over tusind år; Polonnaruwa, som kan prale af landets – hvis ikke verdens – smukkeste fortidsminder; Sigiriya, hvor alle ingeniørlove blev udfordret under opførelsen af ​​en klippefæstning og et palads i helt oppe i skyerne på toppen af ​​en kæmpe blok af vulkansk magma. Stedet omtales ofte som “verdens ottende vidunder”, og det er et prioriteret stop for de fleste rejsende til Sri Lanka! Trappen op ad de 200 meter til toppen kræver en del indsats, men udsigten i alle retninger vil hurtigt få dig til at glemme indsatsen. Inden for trekantens usynlige grænser ligger også det gamle kongerige Kandy, hvor en tand tilhørende Siddharta Gautama – grundlæggeren af ​​buddhismen og den første Buddha – opbevares i Temple of the Sacred Tooth Relic. Det har blandt andet gjort Kandy til et rejsemål for mange pilgrimme.

Yala National Park er kendt for sin store bestand af leoparder og andre vilde dyr
Yala National Park er verdensberømt for dets store bestand af leoparder og andre vilde dyr.
Foto: Wild Coast Tented Lodge

Te-landet

Men selv de smukkeste Buddha-statuer og mest spektakulære jungle-tilgroede ruiner kan kun værdsættes i en begrænset periode. Til sidst siger både ben og øjne stop, og hjernen kræver hvile fra alle sanseindtryk, og hvor kunne være mere behageligt at finde ro end på de smukke Ceylon Tea Trails 1250 meter over havets overflade, med panoramaudsigt over de store plateauer og det unikke bjerglandskab? I de fem store, restaurerede bungalows, som tidligere var hjemsted for plantageejerne og deres familier, har du fornøjelsen af ​​diskret butlerservice og et gourmetkøkken, der har sat standarden for alle luksusresorts i Sri Lanka. De rummelige og smukt indrettede bungalows kan lejes i deres helhed, men det er også muligt at booke blot et eller to værelser.

Hvor hav og jungle mødes

På Sri Lankas sydøstlige kyst finder du Wild Coast Tented Lodge – et af de mest spektakulære feriesteder i hele Asien. Med junglen som kulisse og panoramaudsigt over Det Indiske Ocean er der opsat 28 telte, der både leder tankerne hen på sommerfuglekokoner, og de sandslebne kampesten på den barske strand nedenfor. Hovedbygningen, hvor den hyggelige bar og restaurant ligger, minder mest af alt om en kæmpe kokosnød, der er faldet ned ved siden af ​​den indbydende swimmingpool. Bygningen harmonerer perfekt med omgivelserne, som om den luksuriøse teltlodge havde været her siden tidernes morgen. Sandheden er, at den tog verden med storm efter åbningen i 2017 og har formået at blive rost til skyerne af ​​Condé Nast Traveler og andre anerkendte rejsebibler.

At lodgen ligger lige i udkanten af ​​Yala National Park, verdensberømt for dets store bestand af leoparder og andre sjældne vilde dyr, har ikke ligefrem gjort Wild Coast mindre attraktiv. Udover safariudflugter tilbringes dagene med gåture i det unikke kystlandskab, dovne timer ved swimmingpoolen, al fresco picnic blandt klitterne og solnedgangscocktails, når skumringen sænker sig over Det Indiske Ocean.

På Santani Wellness Resort & Spa kan du koble af, og finde din indre gud eller gudinde.
Hos Santani Wellness Resort & Spa kan du sænke skuldrene og finde din indre gud eller gudinde.
Foto: Santani Wellness Resort & Spa

Eat Love Pray

Denne solbeskinnede ø høster også ros for sine mange smukke spa-faciliteter og wellness-resorts. Folk kommer fra hele verden for at tilbringe dage eller uger i en eller flere af landets oaser for fysisk og mental rensning. Forestil dig Eat Love Pray, romanen af ​​Elizabeth Gilbert, som toppede bestsellerlisterne for et par år siden.

Vi tjekkede selv ind på Santani Wellness Resort & Spa i Kandy. Santani betyder harmoni, og det tager virkelig ikke lang tid, før selv de mest by-stressede, overanstrengte kontrolfreaks sænker skuldrene og forbinder med deres indre gud eller gudinde. Resortet består af 16 minimalistiske Mountain View Chalets baseret på konceptet ambalama, som betyder “hvilested” på singalesisk. Her er skellet mellem inde og ude nærmest udvisket. Der er ikke TV i hytterne, og der opfordres til WiFi-detox i den tid, du tilbringer her.

Detox

Der er selvfølgelig spa-resorts, hvor det er muligt at tilbringe dagene med aromaterapi, manicure og ansigtsbehandlinger, men hos Santani går man mere grundigt til værks. Resortet har specialiseret sig i Ayurveda, detox og yoga. Hvis du har brug for en livsstilstilpasning, arrangerer de et kost- og træningsprogram.

Og selvom Santani frister med, at opholdet her er næring for sjælen, er deres ernæringseksperter og internationalt uddannede kokke optaget af kroppens behov. Menuen er specialdesignet til hver enkelt gæst, og mulighederne omfatter alt fra juice og raw food via veganske og vegetariske retter til en mere traditionel kost baseret på lokale, sunde råvarer.

Opholdet på Santani krydres med daglige yogahold, vandreture i de naturskønne bjergområder, der omgiver resortet og selvfølgelig fantastiske spa-behandlinger, hvor unikke Ayurveda-teknikker bliver brugt.

Se vores rejseforslag til Sri Lanka.

Læs også


Lizard Island.

Australias Luxury Lodges

Australien er landet der har alt. De smukkeste paradisstrande; verdens største korallrev, irgrønne dale og blodrød ørken, over 60 vindistrikter og en kulinarisk scene i verdensklasse.
Læs det hele
Dovendyr i Costa Rica.

Costa Ricas fantastiske natur

Costa Rica er en eksotisk destination med varieret natur og spændende dyreliv – perfekt til dig, der ønsker naturoplevelser ud over det sædvanlige.
Læs det hele
.

Private Travel Lab er et brand under Australienrejser Aps, som er ansvarlig arrangør. Australienrejser er IATA-agent og medlem af Rejsegarantifonden.

rejsegarantifonden
IATA logo
Serandipians logo